Optimale ondersteuning van cliënten kan niet zonder samen te werken. Bregje zoekt dan ook graag de regionale samenwerking op.
Wat doe jij binnen Mijzo?
Ik ben al 21 jaar werkzaam als ergotherapeut bij Mijzo. Recent ben ik begonnen als projectleider voor het programma Langer Actief Thuis (LAT) LAT is gericht op het bevorderen van zelfstandigheid bij ouderen, zowel thuis als in het verpleeghuis. Ik richt me op cliënten die op een locatie van Mijzo wonen. De principes van het programma zijn gebaseerd op reablement. Dit houdt in dat we cliënten helpen hun eigen leven te leiden. We kijken naar hun wensen en naar de mogelijkheden die zij hebben om hun dagelijkse activiteiten (weer) uit te kunnen voeren, bijvoorbeeld door training of het aanpassen van de activiteit. We nemen dus niet over wat ze zelf kunnen. Als er na de begeleiding dingen zijn die ze niet zelf kunnen, zoeken we samen naar een oplossing. Zo draag ik bij aan hun levensplezier en mobiliteit. Een mooi voorbeeld is een cliënt die weer zelfstandig naar het biljartavondje in het zorgcentrum gaat, wat zijn plezier heeft vergroot. Daarnaast ben ik lid van de Professionele Adviesraad (PAR) van Mijzo. Deze adviesraad bestaat uit medewerkers met diverse zorgfuncties binnen Mijzo. We zijn de schakel tussen de raad van bestuur en alle collega’s die hetzelfde vak uitoefenen.
Kun je iets meer vertellen over je rol binnen de PAR?
Een belangrijk onderdeel van mijn werk en vanuit mijn rol als lid van de PAR is betrokkenheid bij initiatieven die de zorg of zorgprocessen verbeteren. Een voorbeeld zijn de sprintsessies, een initiatief in de regio’s Midden en West-Brabant Oost. In een korte periode onderzoeken we samen met verschillende zorgorganisaties, gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars hoe we processen kunnen verbeteren. We passen de werkwijze aan met het doel om cliënten meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid te bieden. Het vereist nauwe samenwerking om de zorg te verbeteren, met de wens van de cliënt voorop. Optimale ondersteuning van cliënten kan niet zonder samen te werken.
Het vereist nauwe samenwerking om de zorg te verbeteren, met de wens van de cliënt voorop.
Op welke manier ben jij hierbij betrokken geweest?
Ik ben betrokken geweest bij het aanpassen van de werkwijze voor steunkousen in de regio. We hebben samen gekeken hoe we het zelfstandig aantrekken van steunkousen kunnen bevorderen en het proces voor de hulpvrager kunnen vereenvoudigen. In het nieuwe proces zijn de stappen voor het verkrijgen en gebruiken van steunkousen duidelijker en efficiënter. Dit bespaart niet alleen tijd voor zorgprofessionals, maar vergroot ook de zelfstandigheid van de cliënten zelf.
Hoe beweeg jij mee met Mijzo?
Ik houd wel van uitdagingen en ben ook erg enthousiast over veranderingen in mijn werk. Zeker als ze de cliënt ten goede komen. Ik geniet ook van het samenwerken met collega's en het deelnemen aan projecten, waarbij ik kan bijdragen en nieuwe ideeën kan verkennen. Deze betrokkenheid geeft me veel energie. Al kost het investeren in deze projecten vanzelfsprekend ook veel tijd. Voor mij betekent deelname aan dergelijke, innovatieve projecten een uitdaging en een kans om mezelf beroepsinhoudelijk te ontwikkelen. Ik waardeer de mogelijkheden die Mijzo biedt om op deze manier mijn kennis en ervaring te verdiepen. Ik denk dat het belangrijk is voor toekomstige zorgmedewerkers om te focussen op de mogelijkheden van cliënten in plaats van hun beperkingen. Dit betekent een verschuiving naar het benutten van de kracht van cliënten en hen te ondersteunen in hun zelfstandigheid, wat essentieel is voor de moderne zorgverlening.
Wil jij net als Bregje ook meebewegen met Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.